tisdag 18 mars 2008

Klåfingrighet

Jag har tidigare berättat om att jag, Migelle och vår gruppledare Mattias har lagt en motion till KF om att införa ett skolpengssystem. En av anledningarna till att vi vill ha ett skolpengssystem är att öka friheten för elever att välja sin skola. En annan anledning är medarbetarperspektivet. Att lärare och de som arbetar i skolan ska få större makt över sin vardag. Skolorna ska själva få planera sin ekonomi utifrån det elevunderlag som de har. För varje elev får de en vissa summa pengar (en peng). Om en skola vill upphandla t.ex. lokalvården, så är det upp till dem att bestämma. Vi politiker ska inte lägga oss i!

Sossarna säger ofta att skolorna redan har den makten idag. Men i dagens tidning kan vi se denna artikel som visar hur verkligheten ser ut. Sossarna säger nu nej till den utredning som KPMG har genomfört, att lägga ut delar av den kommunala verksamheten på entreprenad. Sossarna går alltså in och petar och säger nej! Så argumentet om att "den makten har skolorna redan idag" håller inte!

Detta är en av de stora anledningarna till varför jag är Moderat. Jag tror på att ge makten till dem som kan sin vardag bäst, inte att politiker ska in och detaljstyra!

Inga kommentarer: